Kołki pakowane są w worki polipropylenowe z mikrofiltrem w ilościach:
1000 (6x30mm, 8x30mm*)Duże opakowanie dla farmerów
500 (6x30mm)
30 (6x30mm)Idealne dla resellerów
Jeśli chciałbyś się dowiedzieć jak złożyć zamówienie, kliknij w przycisk poniżej.
Zapytaj o wycenę* w przypadku zamówień hurtowych istnieje możliwość dostosowania opakowania do wymogów klienta
Odmiana charakteryzuje się intensywnym i agresywnym wzrostem w drewnie. Długość okresu inkubacji zależy od rodzaju drewna i temperatury. Na drewnie miękkim np. brzozy w optymalnych warunkach termicznych okres inkubacji wynosi od 3 do 5 miesięcy. Na drewnie twardym np. dębu lub buka inkubacja trwa od 7 do nawet 12 miesięcy. Po przerośnięciu drewna grzybnią do wywołania owocowania konieczne jest moczenie pni w wodzie. Owocuje bardzo dobrze wiosną i jesienią, kiedy są wyraźne spadki temperatury w ciągu nocy.
Odmiana wytwarza owocniki bardzo dobrej jakości o ciemnobrązowej barwie kapelusza (jaśnieją przy wyższych temperaturach). Kapelusze owocników są początkowo kulisto-wypukłe, a później podczas pełnej dojrzałości prawie płaskie. Należy zbierać owocniki w fazie, kiedy brzeg kapelusza jest jeszcze mocno podgięty ku dołowi. Wtedy owocniki są najsmaczniejsze. Odmiana charakteryzuje się intensywnym aromatem.
Ogólna instrukcja szczepienia pni z wykorzystaniem grzybni na kołkach.
(Nie dotyczy ML5410, ML5800, ML5900)
Świeżo ścięte pniaki drzew liściastych
Kołki z grzybnią
Folię lub torbę plastikową (do okrycia pniaków)
Młotek
Wiertarkę
Wybierz świeżo ścięte, zdrowe pniaki drzewa liściastego (składowane nie dłużej niż 2 miesiące), o średnicy od 10 do 40 cm i długości od 50 do 100 cm (im mniejsza średnica tym dłuższy pniak).
Jeżeli w czasie składowania drewno mocno przeschło można je nawilżyć przez wielokrotne zraszanie wodą przez kilka dni.
Nawierć w pniaku otwory o tej samej średnicy co średnica kołka i głębokości większej o 1 cm od jego długości. Otwory nawierć w kilku rzędach dookoła pniaka, naprzemiennie w odstępach ok. 15 cm.
Wypełnij każdy z otworów kołkiem z grzybnią, a miejsce szczepienia zabezpiecz folią albo zasmaruj tłuszczem zwierzęcym lub gorącym woskiem. Średnio na 1 pniak, powinno przypadać 20 - 50 kołków w zależności od rodzaju grzyba, typu drewna oraz jego rozmiaru. Im więcej kołków użyjesz, tym szybszy będzie proces kolonizacji pnia.
Włóż zaszczepione pniaki do foliowego worka lub owiń szczelnie folią i trzymaj je w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 20-25°C. Pniaki pokryją się białą grzybnią po okresie od 4 do 10 miesięcy w zależności od rodzaju grzyba, typu drewna oraz jego rozmiaru.
Wyjmij pniaki z worka lub usuń folię i wystaw pniaki na zewnątrz, chroniąc je przed bezpośrednim nasłonecznieniem oraz wiatrem. Wymagana temperatura w czasie tworzenia owocników wynosi się 10-24°C, a najkorzystniejsza wilgotność to 80-85%. Grzyby początkowo widoczne będą w postaci małych, białych lub brązowych węzełków, które rozrosną się w dojrzałe owocniki w ciągu ok. 7-10 dni.
Plonowanie może trwać nawet 3-6 lat. Owocniki tworzą się najczęściej wiosną i jesienią. Między zbiorami wystąpią przerwy trwające od kilku tygodni do kilku miesięcy. W przypadku silnych mrozów uprawę trzeba okryć np. słomą lub gałęziami.