Wszystkie nasze produkty cechuje najwyższa jakość i świeżość.
Na każdym etapie produkcji nasza grzybnia jest rygorystycznie sprawdzana i selekcjonowana.
Wszystkie produkty pakujemy w worki z mikrofiltrem następnie umieszczamy w opakowaniu zbiorczym i wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej.
rozmiar: 90 x 14mm
objętość: 5000ml *
objętość: 4000ml *
ilość: 30, 500, 1000 *
* w przypadku zamówień hurtowych istnieje możliwość dostosowania opakowania do wymogów klienta
W naszej stale rozrastającej się kolekcji posiadamy również odmiany dedykowane na określone podłoża, pory i warunki uprawy.
Jeśli masz jakieś pytania, chętnie udzielimy odpowiedzi. Napisz do nas:
info@mycolabs.plOdmiana charakteryzuje się intensywnym i agresywnym wzrostem w drewnie. Długość okresu inkubacji zależy od rodzaju drewna i temperatury. Na drewnie miękkim np. brzozy w optymalnych warunkach termicznych okres inkubacji wynosi od 3 do 5 miesięcy. Na drewnie twardym np. dębu lub buka inkubacja trwa od 7 do nawet 12 miesięcy. Po przerośnięciu drewna grzybnią do wywołania owocowania konieczne jest moczenie pni w wodzie. Owocuje bardzo dobrze wiosną i jesienią, kiedy są wyraźne spadki temperatury w ciągu nocy.
Odmiana wytwarza owocniki bardzo dobrej jakości o ciemnobrązowej barwie kapelusza (jaśnieją przy wyższych temperaturach). Kapelusze owocników są początkowo kulisto-wypukłe, a później podczas pełnej dojrzałości prawie płaskie. Należy zbierać owocniki w fazie, kiedy brzeg kapelusza jest jeszcze mocno podgięty ku dołowi. Wtedy owocniki są najsmaczniejsze. Odmiana charakteryzuje się intensywnym aromatem.
Odmiana charakteryzuje się owocnikami o dużych, okrągłych, mięsistych i prawie płaskich kapeluszach. Barwa i grubość kapeluszy zależy od temperatury owocowania. W niskich temperaturach tj. 14-15°C związuje bardzo dużo owocników i są one ciemniej zabarwione i mają bardziej mięsiste i regularne kapelusze. Słabiej wiąże owocniki w temperaturze 18°C i wyższej. Okres przerastania podłoża z trocin wynosi zwykle 14-15 dni w temperaturze 23-25°C przy dawce grzybni w ilości 1-2% masy podłoża.
Okres dojrzewania podłoża i brązowienia powierzchni wynosi 60-80 dni przy temperaturze 17-19°C. Wilgotność powietrza podczas owocowania powinna wynosić 90-95%, a intensywność oświetlenia nie mniejsza niż 200 lx. Odmiana bardzo obficie owocuje w pierwszym rzucie. Przeznaczona jest do owocowania na 2-3 rzuty.
Odmiana tworzy owocniki średniej wielkości. Barwa okrągłych i wypukłych kapeluszy jest brązowa do jasnobrązowej. Charakteryzuje się bardzo dobrą jakością. Obficie wiąże owocniki, które są bardzo wyrównane pod względem wielkości. Okres inkubacji wraz z dojrzewaniem podłoża od zaszczepienia grzybnią do jego zakończenia wynosi około 90 dni
Owocniki najlepszej jakości uzyskuje się w temperaturze 13-15°C. Przeznaczona jest na zbiór w 3-4 rzutach. Charakteryzuje się krótkim okresem przerw między rzutami. Dobrze znosi moczenie podłoża po zebranym rzucie owocników.
Posiadamy w swojej kolekcji ponad 140 szczepów różnych gatunków grzybów i ich odmian.
Wszystkie szczepy przechowywane są w banku genów (ciekłym azocie), a utrzymywanie ich i namnażanie jest wykonywane w sterylnych, laboratoryjnych warunkach.
Podłoża mikrobiologiczne, na których jest wytwarzana grzybnia są świeżo produkowane. Każda kultura mateczna, porcja inoculum jest sprawdzana i testowana na kilku różnych pożywkach o zmiennym składzie.
Swoje doświadczenie zdobywałam w rodzinnej firmie SPYRA Laboratorium Grzybni gdzie wraz z moim ojcem i bratem zajmowaliśmy się głównie produkcją towarową grzybni takich grzybów jak pieczarka, boczniak i shiitake.
Firmę MycoLabs, której jestem właścicielką, założyłam aby móc rozwijać swoją pasję poszerzając swoje doświadczenie skupiając się głównie na grzybniach grzybów egzotycznych i leczniczych.
Jestem absolwentką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz studiów podyplomowych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dotyczących hodowli i uprawy grzybów jadalnych i leczniczych. Uczestniczyłam w wielu szkoleniach i kursach krajowych oraz zagranicznych. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, Polskiego Towarzystwa Przyrodników im. Kopernika oraz Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Grzybów - ESSMI e.V..
Zapraszam do współpracy
mgr inż. mykolog Aleksandra Jarczok